
 
 
 

Frequently Asked Questions 
 
Q. I have indicated that I am interested in a placement. Does that mean I will 

automatically be called? 
A. No. You are being canvassed for interest in a preferential placement opportunity in 

Windsor. Once a preferential placement list has been established, employees will be 
contacted in seniority order to fill available openings. 

 
Q. Will I be eligible for a moving allowance? 
A. Yes. Employees who transfer to Windsor will be eligible for a moving allowance, 

consistent with the provisions of article 18.08 the collective agreement. 
 
Q. How many positions are available? 
A. Positions will be filled on a “one-for-one basis”, in seniority order. Openings created at 

Windsor will be matched with a laid off employee whose name is on the preferential 
placement list, subject to final operational requirements. 

 
Q. How will I know when to start? 
A. Employees will receive subsequent correspondence from Windsor regarding specific 

reporting instructions and other necessary information to assist them during their 
transition. In addition, employees who are not selected as a result of their seniority will 
be so advised. 

 
Q. Will I receive orientation when I report to Windsor? 
A. Yes. There will be approximately five (5) days of orientation consisting of classroom and 

on-the-job training. Following the orientation, employees will be given their shift/job 
assignments. 

 
Q. What will my plant seniority date be? 
A. Employees who are called to work will have a plant seniority date corresponding with 

their first day of work at Windsor. Your company seniority date will not change.  
 
Q. Why is this opportunity only available to production employees ? 
A. Windsor operations has not determined a need for replacements behind skilled trades 

employees at this time. Should this need arise, further communications will be made. 
 
Q. What happens if you do not elect to be placed on the preferential placement list 

for employment opportunities in Windsor ? 
A.  You will remain on the Ford Oakville seniority list and be recalled at Oakville pursuant to 

the provisions in the collective agreement. 
 


